office@asociatiasmiles.ro
0259-318-052   0372-735-155

Asistare socială în teritoriu

Proiectul inițial, care a stat la baza dezvoltării celor mai multe dintre proiectele actuale, a fost cel de asistare a persoanelor aflate în dificultate. Primele vizite pe care le-am făcut fie pe stradă, printre oamenii fără locuință, fie în comunități sărace, au însemnat întâlnirea directă cu probleme reale, de zi cu zi, pe care aceștia le au și care împiedică dezvoltarea normală, armonioasă a familiei, punând în pericol inclusiv integritatea și sănătatea fizică a celor în cauză.

Am hotărât să oferim, în aceste situații, un sprijin imediat sub forma unui pachet de alimente, care să fie însă urmat și de servicii de consiliere și de sprijin material general, funcție de nevoile specifice.

Din 2001 până în prezent, sute de familii și persoane singure din județul Bihor au fost sprijinite în cadrul acestui proiect, dorința noastră fiind să le oferim ajutorul necesar la momentul potrivit, pentru ca pe viitor situațiile de criză să poată fi rezolvate prin eforturile proprii.

Nevoile întâlnite în munca de teren sunt foarte diferite de la caz la caz. De aceea, am hotărât ca proiectul de asistare pe teren să exploreze realitatea și ținând seama de situațiile pe care le întâlnim, concrete, imediate, să găsească soluții pentru persoanele vulnerabile. Astfel, în unele cazuri, un pachet de alimente sau un set de îmbrăcăminte poate rezolva o problemă. În alte cazuri, acțiuni mai complexe sunt necesare, de exemplu intervenții de igienizare, pregătirea lemnelor pentru iarnă, lucrări de reparații a locuinței, etc.

Asistarea pe teren presupune o acțiune rapidă, eficientă, care să soluționeze probleme punctuale, astfel încât persoanele sprijinite în acest fel să poată depăși dificultățile fără să devină dependente de un ajutor acordat pe termen lung.

Acest program se adresează în egală măsură familiilor, persoanelor singure, persoanelor fără locuință, vârstnicilor sau oricărui alt posibil grup țintă.

Una dintre problemele foarte serioase care pot apărea este pierderea locuinței, din diverse motive, așa încât adulți, copii sau vârstnici ajung să locuiască pe stradă sau în condiții de risc. În egală măsură, victimele violenței familiale sunt forțate adesea să-și părăsească locuința. Astfel, am deschis încă din 2006 un adăpost disponibil pentru persoanele ce se află în acest tip de situație, iar din 2010 am demarat un program special dedicat persoanelor fără locuință din Oradea. Scopul nostru este de-a oferi o soluție temporară, de urgență, pentru a nu primejdui sănătatea și integritatea persoanelor în nevoie. Acestea au datoria de a găsi ele însele soluții pe termen mediu și lung pentru problema cu care se confruntă, proces în care sunt sprijinite și de lucrătorii noștri.

În colaborare cu DASO, la Centrul de zi Gutemberg avem întâlniri cu beneficiari ai acestui program, în mod specific persoane fără locuință pe care încercăm să le ajutăm, în diverse moduri, de la oferirea unui sandwich până la consiliere pentru obținerea unui loc de muncă, dobândirea de abilități practice, club de carte, etc. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu municipalitatea, Asociația Smiles punând la dispoziție nouă containere metalice care au fost amenajate în vederea desfășurării activității centrului de zi, după ce mulți ani au adăpostit persoanele fără locuință în cadrul programului nostru propriu de asistare.

Adesea este nevoie de intervenție generală în cadrul unui grup mai numeros de familii, respectiv în comunități defavorizate, unde contextul general în sine predispune la situații de risc, sărăcie, boli sau excluziune socială. Pentru astfel de comunități, Smiles oferă programe de asistare consistente, pe multiple planuri.

Deși nu este singura, comunitatea de rromi din Râpa este cea mai reprezentativă, în ultimii ani. Am construit 11 case noi pentru familiile care locuiau în condiții total inacceptabile, am deschis o unitate de igienă, o biserică comunitară, am pornit un program educațional permanent și continuăm să sprijinim familiile cu alimente, medicamente, îmbrăcăminte, după nevoile fiecăruia.