office@asociatiasmiles.ro
0259-318-052   0372-735-155

Proiecte educaționale

Complexul Comunitar Tileagd a fost deschis in 2008, după ce în anul 2001 am intrat în contact pentru prima dată cu comunitatea de rromi de la Tileagd-Gară. Nevoia de sprijin material pentru familiile sărace a fost dublată de o și mai mare nevoie pentru educație, atât în privința copiilor de vârstă școlară, cât și a adulților. Am demarat proiectul educațional în 2003, în clădirea unei foste biserici, după care s-a finalizat prima fază a construcției Complexului, în 2006 și programul s-a mutat în clădirea nouă.

În timp, prin diversificarea serviciilor oferite comunității locale, am urmărit integrarea mai multor servicii sociale și activități care să ofere oportunitatea educării, consilierii spirituale, a menținerii sănătății și bunăstării personale, a creșterii calității vieții și a reinserției sociale a grupurilor defavorizate.

Centrul Comunitar din Gepiu a fost deschis în anul 2006 și oferă programe de after-school pentru copiii de vârstă școlară din Gepiu. Aceștia primesc o masă caldă la prânz iar apoi pregătesc temele pentru a doua zi, cu ajutorul lucrătorilor noștri. Desigur, în timpul vacanțelor, copiii au parte de programe speciale distractive, excursii și tabere, sesiuni de consiliere și întâlniri cu prietenii. Elevii de liceu sunt sprijiniți de asemenea pentru a putea să-și continue educația în oraș.

Nu doar copiii beneficiază de serviciile noastre, ci și persoanele vârstnice, care au ocazia să socializeze în timp ce se bucură de un prânz oferit lor, eveniment ce aduce la un loc vecini, prieteni, cunoștințe, chiar și frați și surori care nu s-au întâlnit de multă vreme.

În comunitatea de romi de la Râpa am demarat de asemenea un program educațional destinat nu doar copiilor dar și părinților acestora, pentru că și ei au nevoie în egală măsură de sprijin în acest sens. Serviciul de after-school este astfel complementat de cursuri de alfabetizare, acestea desfășurându-se într-o locație adecvată, unde fiecare participant se poate concentra asupra sarcinilor pe care le primește, o provocare majoră fiind tocmai încercarea de-a orienta atenția și energia înspre rezultate pozitive.