Activități în Outreach – pilonul de Lucrare Creștină

Prinși cu activitățile de zi cu zi, vizite și intervenții, programe regulate și acțiuni în situații de urgență, adesea uităm să mai facem câte un update… Astăzi dorim să vă povestim pe scurt câte ceva din ce facem în pilonul de Lucrare Creștină.

Desigur, toată lucrarea pe care Smiles o face poate fi inclusă sub această denumire. Tot ce facem, indiferent dacă e vorba de vizitele pe teren sau de centrele rezidențiale, de sera de flori de la Arpășel sau de acțiunile cu echipe de voluntari, totul dorim să fie pentru gloria lui Dumnezeu! Preocuparea noastră este să-i ajutăm pe cei în nevoie, să le fim de folos astfel lor, dar și să-L arătăm pe Dumnezeu prin acțiunile noastre și dragostea și acceptarea Lui față de toți oamenii.

Dar, așa cum știți, în pilonul de Lucrare Creștină ne implicăm în mod deosebit în acordarea de sprijin celor în nevoie, acolo unde sunt ei… Facem vizite în comunități defavorizate, la familii nevoiașe, la persoanele fără adăpost, ne dorim să aducem o bucurie oriunde avem ocazia. Nevoile sunt diverse și nu întotdeauna ușor de administrat, dar cu ajutorul Domnului încercăm să facem câte ceva.

De exemplu, Cornel, din comunitatea de la Râpa, este grav bolnav. Deși nu are decât 36 de ani, din cauza abuzurilor îndelungate de alcool, starea lui de sănătate s-a agravat sever în ultimele două luni. Internat de urgență la spital, după o sumară stabilizare, a fost trimis acasă cu un tratament foarte costisitor, urmând să se descurce cum va putea. Doar că nimeni de-acasă nu l-ar fi putut ajuta! Tratamentul prescris, incluzând injecții și prepararea acestora, nu ar fi putut fi administrat decât de personal medical calificat. Doctorul de familie nu are mijloacele adecvate de intervenție… Astfel, singura opțiune a fost să îl includem pe Cornel în programul centrului rezidențial de la Tileagd, pentru o lună, astfel încât să maximizăm eficiența tratamentului primit. Așa că, prin bunăvoința colegelor de la TAL, Cornel se recuperează și sperăm că într-adevăr rezultatele să fie pozitive. Rugați-vă pentru el ca Domnul să facă ceea ce oamenilor le este cu putință doar în mod limitat!

În aceeași comunitate de unde este Cornel, susținem și un program permanent de asistare a copiilor de vârstă școlară și preșcolară pentru dobândirea de abilități de viață, precum și de educație spirituală, prin lecții cu tematică biblică, pe înțelesul lor. Colegele noastre care și-au asumat acest demers sunt deopotrivă provocate și încântate să lucreze cu acești copii, pentru a-i ajuta să înțeleagă corect lumea în care trăim, dar și în ce fel pot fi ei echipați pentru un viitor din ce în ce mai competitiv, cu un ritm tot mai accelerat. Totul, în baza principiilor creștine!

Deasemenea, vizitele la familiile și grupurile vulnerabile continuă aproape zilnic! Ca o rutină bine stabilită, de fiecare dată pregătim un pachet cu alimente pentru fiecare beneficiar, pe care îl oferim cu bucurie, alături de consiliere pe diverse probleme cu care aceștia se confruntă. Prin sprijinul nostru material, prin cuvintele noastre, prin rugăciune și discuțiile libere pe care le purtăm, credem că le suntem într-adevăr de folos, cel puțin în măsura în care fiecare înțelege să acționeze în concordanță cu recomandările noastre. Nu ne dorim să purtăm un monolog, ci un dialog, iar acesta să producă o schimbare concretă. În unele cazuri, intervenții specializate sunt necesare, condițiile în care trăiesc familiile nevoiașe sunt foarte grele, iar atunci încercăm diverse mijloace de intervenție rapidă.

Ca o acțiune mai specială, chiar azi, am făcut o surpriză deosebită unei fetițe dintr-o familie pe care o sprijinim, Maria-Daria. Ea a împlinit 6 ani și și-ar fi dorit să marcheze momentul la gradiniță, dar din păcate nu ar fi avut cu ce să-i servească pe colegi… I-am promis că îi vom duce câteva bomboane, dar i-am pregătit în schimb un tort de sucuri, ciocolată și acadele! Și bomboanele, pe dinăuntru! Maria a fost extrem de încântată, iar mama ei ne-a mulțumit cu lacrimi în ochi pentru sprijinul nostru!

Tot un grup vulnerabil îl reprezintă și persoanele fără adăpost de la Centrul Gutemberg al DASO. Containerele Smiles, cele care adăpostesc beneficiarii acestui centru de zi, sunt foarte utile și furnizează un loc adecvat pentru întâlniri diverse cu aceștia. La aceste întâlniri acordăm și consiliere dar și un prânz apreciat de prietenii noștri, chiar dacă adesea este vorba doar despre un sandvich pe care îl pregătim chiar acolo.

Un alt aspect al lucrării noastre îl reprezintă întâlnirile de părtășie de la Biserica Comunitară din Tileagd, precum și cea din Râpa. Pastorul și coordonatorul programelor bisericești se ocupă nu doar de bunăstarea sufletească a enoriașilor, dar oferă și ocazia acestora să participe activ prin implicare personală. Astfel, duminica trecută a avut loc binecuvântarea micuței Geta, pentru care ne-am rugat și am încredințat-o Domnului, aceasta fiind dorința întregii familii! Ne rugăm ca Domnul să o crească mare, sănătoasă și înțeleaptă! Am marcat momentul corespunzător!

Desigur, acestea sunt doar câteva din activitățile pe care le susținem în mod normal! Am dorit să vă prezentăm foarte pe scurt câte ceva din ce se petrece la Smiles. În fiecare zi, cei peste 100 de angajați ai noștri, incluzându-i desigur și pe cei de la centrele rezidențiale și sera de flori, se preocupă de misiunea de sprijinire a celor în nevoie, dorim să fim relevanți pentru ei și ne propunem să oferim oportunități reale care să le schimbe traiectoria în viață, înspre mai bine! Și peste toate, ne dorim ca Dumnezeu să primească mulțumirea și aprecierea, pentru că până la urmă, toate acestea sunt lucrarea Lui! Nimic din ce facem sau suntem nu putem fără El, iar datoria noastră, a tuturor, este să purtăm mai departe exemplul divin de dragoste, compasiune și înțelegere – pentru că toți depindem și avem nevoie de Dragoste, Compasiune și Acceptare!

Vă invităm să ne rămâneți aproape, nu uitați să verificați și postările noastre de pe Facebook, fiți binecuvântați și fiți o binecuvântare altora!

 

Lasă un comentariu